הנגשה יכולה להיות כניסה ייעודית לנכים על כסאות גלגלים אל מקומות בילוי ומוסדות, ושלטי הכוונה גדולים לאנשים הסובלים מליקוי ראייה. דוגמא נוספת שלבטח גם אתם הייתם עדים לה, היא כתב ברייל במעליות (על לחצני הקומות), וגם רמזורי הולכי רגל "מדברים" שמקלים על העיוורים ומסייעים להם להתמצא.
לצד העולם שמתקיים ברחבי האופליין, גם ישנו עולם שלם באונליין. אפליקציות לא אמורות לשרת רק את הקהלים "הרגילים", אלא גם את אלו שסובלים ממגבלה מסוימת הן בתהלכי פיתוח אפליקציות לאייפון והן בתהליכי פיתוח אפליקציות לאנדרואיד. כבעלי עסקים, חשוב שגם אתם תעשו את הצעד לעבר אוכלוסיות עם מוגבלויות, ותנגישו את האפליקציה.
הנגשת אפליקציות – חלק מתהליך האיפיון
אחד השלבים המהותיים ביותר בשלב פיתוח האפליקציה, הוא שלב האיפיון. מדובר על שלב שבו מפרטים איך תיראה האפליקציה, למי היא מיועדת, כמה חלונות יהיו בה וכן הלאה. ישנם עסקים שמחליטים להנגיש את האפליקציה רק לאחר שהם השיקו אותה, ולרוב הנגשה שכזו תהיה לאחר ביקורת שנמתחה כלפיהם. אל תחכו לביקורות או תלונות – אלא הנגישו מראש את האפליקציה שלכם! הסיבות:
- אפליקציה מונגשת קולעת לקהל יעד נרחב יותר
- חובה מוסרית שלכם כלפי קהלים שרוצים לרכוש את התוכן שלכם
- משתמשים עם מוגבלות לא שונים ממשתמשים "רגילים"
כל אפליקציה צריכה להיות מונגשת! לא משנה כלל אם האפליקציה שלכם היא משחק, אפליקציה לתשלום חניה או אפליקצית דייטינג. צאו מנקודת הנחה כי כל משתמש שמחזיק במכשיר חכם, ראוי להיות חלק מהשיח שאתם מעוררים והתוכן שאתם משתפים. מוגבלות יכולה להיות לקות ראיה, קושי בשמיעה ומגבלות פיסיות שונות. יחד, נוכל לאתר בצורה מדויקת את הצורך של המשתמשים, תוך גיבוש מענה נרחב שיעניק נגישות מלאה לכל משתמש – ללא יוצא מן הכלל!
הנגשת אפליקציות – דוגמאות:
כשמדברים על "מוגבלויות", מדברים על מניפה רחבה של מוגבליות ולא על מגבלה אחת. המשמעות היא שצריך להבין לעומק את הנושא של הנגשת אפליקציות, וכאן נוכל לסייע לכם רבות. בזמן שאתם חושבים על הנגשת אפליקציות לעיוורים, חשוב לזכור כי ישנם משתמשים שסובלים מלקות שמיעה וחשוב לתקשר להם את התוכן בצורה מתאימה. ככל שתעניקו מענה נרחב יותר, כך טוב יותר.
איך ניתן להנגיש אפליקציה?
במידה והאפליקציה שלכם מבוססת בעיקר על תוכן כתוב, הרי שניתן להנגיש למשתמשים גם אופציה של הקראת התכנים. כך, אנשים בעלי לקות ראיה יוכלו להאזין לתוכן ולא להתאמץ רבות על מנת לקרוא אותו.
מנגד, אנשים סובלים מלקות שמיעה, יוכלו באפליקציה שמבוססת בעיקר על סאונד, ליהנות מכתוביות ותכנים כתובים. מדובר על הנגשה אידיאלית שרק בזכותה יוכלו משתמשים לצרוך את התכנים שלכם!
אפשרות נוספת (שקיימת כבר במכשירים חכמים), היא לתת למשתמש לבחור את גודל הגופן. ניתן לתת אפשרות לגודל קטן, בינוני וגדול – וכך אנשים עם לקות ראויה (ולא רק הם אגב), יוכלו להתאים לעצמם את הגודל המתאים ביותר לקריאת התכנים.
עד כמה חשובה לכם חווית המשתמש?
אחד הדברים שיותר מתעכבים עליהם בפיתוח אפליקציה, הוא הנושא של חווית משתמש. בסופו של דבר, מה שיחזיר את המשתמשים לאפליקציה פעם אחר פעם – הוא החוויה שלהם. חוויה לא טובה תגרור נטישות רבות, וזהו הרי משהו שלא נכלל ברשימת המטרות שלכם. הנגשת האפליקציות מראש קולעת לקהל יעד נרחב יותר! אפליקציה לא מונגשת, אוטומטית איננה רלוונטית לקהלים מסוימים – לא משנה עד כמה היא מדורגת גבוה וזוכה לביקורות טובות.
לכל משתמש מגיעה חווית משתמש טובה – כזו שהוא יוצא ממנה נשכר ומרוצה. בעת שאתם לא מנגישים את האפליקציה שלכם, אתם הופכים את אותו קהל עם מוגבלות לשקוף. החובה המוסרית שלכם היא להנגיש (גם אם בצורה חלקית), את האפליקציה שלכם.